Thursday, December 6, 2007

Kisah Seorang Banduan (yang suka nyanyi sambil mencarut)

Hari ni kami nak cerita pasai seorang pak cik bernama Lebai Mat. Lebai Mat ni asai dari Kg Gelam, Taiping dari keluarga yang berada juga lah. Tanah bendang dia, kebun getah tak banyak, ada lah kurang lebih 5, 6 ratus relong. Tanah ni tanah pesaka, hak tok nenek dia dulu dan dia mentadbir penggunaan tanah-tanah tu dengan pertolongan pegawai MADA tempatan. Di rumah dia pula, dari mula dia celek mata sampai dewasa, memang orang2 yang ‘famous’ seperti Raja Negeri PerakAl Ketag ni selalu mai jengok ayah dengan tok wan dia, tanya khabag.

Tapi dia ni jenih tak reti duduk diam. Mula dia kerja sebagai ‘intelligence officer’. Cukup tempoh, dia berniaga pulak. Alhamdulillah, berjaya menjadi kontraktor yang besar. Lori pun adalah tak banyak, dekat 15 biji. Kemana-mana nak pi, ada pemandu dan ‘briefcase’ dia pun ada orang tolong bawak. Pada masa yang sama, dia tak lupa tugas dan tuntutan agama, menunaikan haji dan banyak bersedekah. Hari ni dia dah pencen dan dengan harga getah pun dok meningkat, pendapatan dia sehari seribu lebih2 pun senang2 boleh dapat dengan dok rehat saja di rumah. Tu baru hasil kebun getah..

Satu hari minggu, sedang Lebai Mat ni bawak kereta dia sendiri ronda2 (derebar dia cuti) di pekan Koboi Bukit Merah Asun, kereta dia telah disamun oleh orang2 yang memang dikenalinya. Lebai Mat pun terus celapak p Balai Polis Kamunting dan membuat laporan. Sarjan yang mengambil laporan tu nama dia Sarjan Yalehx5 sebab suka menyanyi 24 jam, tak kira malam siang. Sebagai pegawai siasatan, Sgn. Yalehx5 telah memaki hamun dan mencarut Lebai Mat (dengan nada lagu) dan berkata, ‘kes ni tak payah buat siasatan sebab kereta hang yang depa curi tu, (Chorus) depa boleh ambik jadi kereta depa, anytime’.

Lebai Mat pun tak puas hati lalu tunjuk geran kereta yang hilang itu atas nama dia sendiri, hutang pun tak dak sb beli cash. Sgn. Yalehx5 ambik geran kereta tu, belik punya belik, tenung punya tenung, terus dia bakag dengan petik api dia. Sarjan Yalehx5 kata, “(Intro) Ni bukti besag kereta tu milik hang, jadi aku bakag lah”. Kebetulan pulak orang yang curi kereta Lebai Mat ni dipanggil datang ke balai dengan memandu kereta Lebai Mat yang di kebasnya. Alasan mamat ni, saya yang bawa kereta ni, jadi kereta sayalah. Sarjan Yalehx5 yang bodoh malaun pun jawap, ‘Betul lah tu, siapa bawa dia lah yang punya.’

Tapi Sarjan Yalehx5 ni lupa ada satu salinan lagi di JPJ Ipoh. Lebai Mat pun celapak p kesana dan dapatkan bukti salinan geran kereta dia. Esok ka, bila bukti ni dikeluagkan Sarjan Yalehx5 terus jadi ketag, ketag lutut, ketag dada, ketag habih sampai terkentut-kentut. Semua sebab tak dak point nak balas, dia jadi pemaki hamun. Dia cuba lari naik RXZ cabuk dia tapi tak sempat…BPR dah dok tunggu..terus cekup.

Punya lah bebal kepala otak dia, dia masih lagi tak mau mengaku dia yang bakag geran dan tak mau tangkap orang yang menyimpan bukti kes barangan curi. Di atas bukti-bukti yang ada Lebai Mat pun membuat aduan ke pihak yang lebih besag dan berkuasa dari Sarjan Yalehx5. Dia juga mengambil tindakan undang-undang untuk mendapatkan hak2nya kembali. Lepas bicara dalam mahkamah. Sjn. Yalehx5 kini merengkok dalam penjara jadi banduan pujaan. Tiap malam kerja dia melalak dan mencarut sampai pagi.

Moral cerita ni,
kalau benda yang kena kebas bukan hak kita, yang kita dok bising kutuk sampai keturunan orang tu buat apa, buat bodoh ? …bukan tuntutan harta hak mak bapak hang. Kih…kih…kih. Hak dia. Biag p kat dialah nak tuntut balik apa pun. Akai ada? pakai. Tu kalau dia salah, mau kalu kata dia betoi, DNA test ka apa-apa ka…makna kata hang dok kutuk keturunan raja hang yang puak hampa dok megah-megah selama ni jugalah noh…haaah haaaaah haaaaaaaa.. whoi anaianai oi, aku tak kutuk Lebai Mat tau, tak kan tak dapat tumpang sekaki merasa kot…kih..kih..kih masa tu baru aku nak tunjuk muka hensem aku ni kat hang..

Ps : Tok sah dok pakai nama lain laaa dalam chat tu…aku tau tu hang jugak.

No comments: