Friday, November 9, 2007

Jenih Bodo.

Jenih bodo ada banyak jenih. Jenih2 ni di katagorikan mengikut jenih bodo :

1. bodo tak boleh nak ajaq

2. bodo ketegaq bijik

3. bodo sombong

4. bodo kuasa 2

dalam semua jenih2 bodo ni , bodo kuasa 2 lah yang paling teruk. Bodo kuasa 2 ni biasanya terjadi bila ada 2 genetik yang tak ketahuan ke punca masuk dalam tubuh seseorang. Biasanya hasil cantuman genetik ni akan mengalami masalah mental ketegaq yang keterlaluan dan cukup bodo sombong. Apa yg org lain buat semua tak kena sampai kitab2 suci pun genetik jenis ini akan pertikaikan. Seropa la dia teror boleh tulih kitab sendiri padahal antara jebon dengan cik embon pun dia tak tau nak beza.

Biasanya spesis ni membiak di bawah tempurung atau bendang. Dan bila berada dalam tempurung atau bendang akan cuba berpusing-pusing serupa duk kat padang. Terdapat juga yang suka berkubang dalam pasu tetapi jenis berkubang dalam pasu ni tak berapa liaq. Ciri2 khas spesis ni berkulit hitam agak2 gelap sikit. Badan pendek plus sekali dgn lehaq. Dari jauh memang nampak la tengkuk pendek. Badan jenih ni biasanya agak tegap sikit dgn rambut ketak2 masa budak2 tapi pelan lama pelan lurus rambut ni. Spesis ni jugak biasanya suka jadi hero kampung dengan adegan biasa iaitu jatuh hati atau tangkap cintan dgn awek kampung sendiri. Dalam umuq 22 tahun ke atas spesis ni biasanya merantau pasai kat kg banyak rekod buruk dan kononnya nak cari pengalaman nak majukan kampung bila dekat2 nak mampuih baru akan balik kampung tunjuk2 muka kut2 org ambik jadi JKKK atau jawatan apa2 yg boleh menonjolkan diri.

Dalam berkawan tak ramai yg berani dekat pasai kawan2 kena ikut kepala hotak spesis ni. Kalau tak ikut kepala puak2 ni depa tak berapa mau kawan sgt dgn orang pasai selalunya depa kata semua org tak betoi dgn semua org tak kena. Yg kena kepala hotak depa saja. Spesis ni akhirnya akan lambat kawin pasai pompuan tak tahan kena control. Spesis ni memang kuat control.

Spesis2 jenih ni biasanya pernah teringin nak jadi ketua darjah masa kecik2 tu pun bukan apa pasai nak mengorat budak betina saja. Bila ada kenduri kendara mula la pakai baju lawa2 tunjuk rajin depan org kampung. Macam tulah spesis ni hidup.

Pekerjaan yang sesuai utk spesis ni adalah pembuat pekasam dari daging. Pasang jerat di hutan. Ambik upah cari nira utk buat tuak dan akhir sekali presiden parti pembangkang yang baru yang boleh ganti Lim Kek Malam.

Sekian dulu terima kasih , kita sambung lagi bila2 nanti.

No comments: